Gea Broertjes
Gea Broertjes
Wie ben je?
Ik ben Gea Broertjes. Ik ben geboren en getogen Beetser. Ik heb drie mooie dochters waar ik erg trots op ben. Eén woont nog bij mij thuis in Beets. Ik heb 12 jaar een brood- en banketbakkerij in Oosthuizen gehad en vijf jaar een café in Beets. Nu werk ik bij Henri Willig, de kaasmaker uit Katwoude. Ik werk voor hen op de Zaanse Schans.
Waar doe je vrijwilligerswerk hoe ben je daar terecht gekomen?
Ik doe vrijwilligerswerk bij Stichting Evenementen Beets (SEB). De SEB bestaat al vanaf 1987! Mijn vader zat daarbij, was het hele jaar altijd druk bezig met bierplankjes zagen met aankondigingsborden maken. Wij zagen dat natuurlijk. En we gingen natuurlijk naar de feesttent, het was echt het feest van het jaar. Het was ook uniek, veel artiesten zijn hier in de tent geweest, André Hazes, Gerard Joling, Marco Borsato, Lee touwers, Anita Meijer. Mensen namen een week vrij voor de opbouw. Je groeit erin op. Wij gingen meehelpen opbouwen, meebeleven, afbreken. Zo ben ik erin gerold.
Ik ben ook secretaris van Stichting Dorpshuis Beets, en ik ben voorzitter van SEB, die nu Feesttent genoemd wordt. Vanuit die rol zit ik ook in het Beetser Fonds. In dit fonds komt een deel van de winst van de feesttent en hiervan kunnen Beetser verenigingen een financiële bijdrage aanvragen voor hun club. We hebben als SEB, een enthousiast bestuur van zes personen dat goed op elkaar is ingespeeld. We komen elke maand bij elkaar. Bij de vrijwilligersvergadering voor het festival komt er een man of 40 uit Beets en omgeving.
We zitten nu op 600 bezoekers op de zaterdagavond en zo’n 500 bezoekers op de vrijdagavond. Dit hebben we hard nodig om het financiële plaatje rond te krijgen
Waarom doe je vrijwilligerswerk? Wat brengt het je?
Die voldoening die je hebt na zo’n week is geweldig! Als je ziet dat zo’n dorp zich inzet met z’n allen, je doet het met z’n allen. De saamhorigheid is zo mooi. En dan zondags de ontlading van dat mooie weekend en dat we vreselijk veel lachen en lol hebben met elkaar. Dat geeft mij energie. Ik krijg energie van mensen om me heen. Al moet ik in die week vier nachten niet naar bed, ik ga gewoon door. De saamhorigheid in het dorp is de week van het festival en daarna zo groot! Dat geeft mij voldoening.
Wat is het belang van het vrijwilligerswerk dat jij doet?
Tja, dan is er geen feesttent en dan missen we het saamhorigheidsgevoel. Nu is het lastig vrijwilligers te krijgen, vooral voor het bestuur. Maar als het er straks geen feesttent meer zou zijn, dan zou iedereen het ontzettend jammer vinden.
Je wordt voor deze rubriek genomineerd door René Kerkhoven met de volgende vraag: Een festival organiseren lijkt mij steeds lastiger worden vanwege allerlei eisen op het gebied van veiligheid en de concurrentie van andere festivals. Hoe houden jullie het hoofd boven water?
Er komen inderdaad steeds meer regels, en die worden strenger: alcohol, drugs, beveiliging. Er komt zoveel bij kijken. We hebben gelukkig goed contact met politie, brandweer, beveiliging, EHBO en gemeente. Voorheen waren wij zo’n beetje het enige festival, maar het aanbod festivals werd groter in het land. Daarom hebben we dingen veranderd: ander weekend, geen artiesten maar bands en dj’s, geen verloting meer, geen voorverkoop, lagere entreeprijs. We redden het met elkaar. Ook dankzij de vele trouwe sponsoren! En de jarenlange ervaring van een aantal bestuursleden is een groot voordeel. Dat maakt dat het goed gaat en dat we het met elkaar redden.
Wie nomineer je voor deze rubriek en welke vraag wil je hem of haar stellen?
Ik nomineer André Kruit. Hij doet veel vrijwilligerswerk, en voor Stichting glasvezelnet is hij al jaren bezig met het voor elkaar krijgen van glasvezelnet. Is het einde al in zicht? Wanneer krijgt Beets glasvezel?